sreda, 14. marec 2018

Izlet v London: 2. dan

Par korakov vstran od hotela se je nahajala slaščičarna z zelo posebnim stilom, ki je ugajal zlasti "japonskim" turistom.

Drugi dan smo sicer  začeli z raziskovanjem železniške postaje Kings Cross,


ki slovi tudi kot izhodiščna točka za vse ljubitelje Harrya Potterja in od koder iz perona 9 in 3/4 odpelje vlak na čarovniško šolo Bradavičarko.
 
   Poleg trgovine z obvezno čarovniško opremo, je nam bila zlasti zanimiva sosednja stavba z železniško postajo Sv. Pankracija, ki je izhodiščna postaja za vlake Evrostar, ki vozijo pod Rokavskim prelivom iz Londona v Pariz.


Od tam smo se odpravili v bližnjo nacionalno knjižnico, ki je bila zgrajena leta 1998.

V njej smo si pogledali razstavo starih in dragocenih knjig, med katerimi je bil na ogled tudi Codex Siniaticus, ki velja za za najstarejšo ohranjeno verzijo cele knjige Nove zaveze.

Posebnost "nove" zgradbe Britanske  knjižnice je tudi šest nadstropni stekleni stolp t.i King's library tower, ki je v bistvu srce knjižnice in ki v idealnih pogojih hrani kar 85.000 tiskanih knjig in letakov natisnjenih med leti 1454 indvajsetimi leti 19. stoletja iz zbirke kralja Jurija III, ki je vladal Veliki Britaniji med leti 1760 in 1820.




Iz nacionalne knjižnice smo se sprehodili še do Britanskega muzeja, kjer smo si ogledali razstavo egipčanske, mezopotamske in dela grške zbirke (zlasti ostanke reliefov in metop iz Partenona in ostalin mavzoleja v Halikarnasu (Bodrumu), ki je nekoč veljal za eno od sedmih čudes sveta.



Glavi Ramzesa II Velikega in "male" ValenTine.

Pred "kamnom iz Rosete", ki Champolionu omogočil dešifriranje hieroglifov.




V Britanskem muzeju hranijo tudi največji del nekdaj sloveče in zelo urejene Asurbanipalove knjižnice iz Niniv v Mezopotamiji. Asurbanipal je bil asirski vladar, ki je vladal med 669 in 631 pr. n. št.


Ostanki okrasja mavzolejeja z domnevnima kipoma vladarja Mauzola in njegove žene (?) iz Halikarnasa.

Ostanki friza in metop iz Partenona na akropoli v Atenah




 Čeprav je bilo vse zelo zanimivo in smo v muzejski restavraciji pojedli solidno kosilo, je bilo za malo ValenTino zgodovine in vsega verjetno vseeno preveč.

Iz muzeja smo se z nadstropnim avtobusom odpeljali proti osrednji londonski katedrali Sv. Pavla.





Iz t.i. "Citya", ki kar cveti od visokih novogradenj,
smo se odpravili prozi "Towerju", ki je ena najstarejših utrdb v mestu, ki je bil nekoč tudi ječa za državne "izdajalce", danes pa je v njem kraljevska zakladnica.


Povsem zraven so zgradili tudi znameniti "Tower bridge"




preko katerega smo se odpravili v še en zelo mederen predel mesta
kjer stoji še ena zelo visoka stolpnica, imenovana "Shard", kjer si lahko mesto ogledaš iz 72. nadstropja.



Ob Temzi je tudi replika Shakespearovega gledališča Globe.
Mi pa smo se čez "milenijski most" odpravili
nazaj proti katedrali Sv. Pavla
in nato nazaj v hotel.
Kljub dolgemu dnevu smo z Mašo in Filipom šli še na večerni sprehod po mestu in do palače Viktorija, kjer od decembra 2017 igrajo (po svetu zelo popularen) ameriški zgodovinski musical Hamilton.



Ni komentarjev:

Objavite komentar